GOST-R (RUSYA)
GOST Uygunluk Belgesi Rusya’da üretilmiş veya Rusya’ya ihraç edilen ürünlerin uygunluğunu belgelendirir. Diğer taraftan bu belge, bir firmanın Rus piyasasına süreceği ürünlerini yasal hale getirir.
Zorunlu GOST Belgesi
Tedarik edilen ürünlerin kalitesini ve onların sözleşme maddelerine uygunluğunu belgelendirir. Bu uygunluk belgesi bir seri üretimveya bir parti ürün için basılabilir. Bir kalite belgesi ilgili ürünün profilini içerir veya bazı standartlar veya teslimat şartlarını onaylar.
Geçerlilik süresi satış kontratına göre değişir. Ayrıca, ürün tedarikçisi olan yabancı üretici sertifikanın hem başvuranı, hem de alıcısıdır. Bu tipteki sertifikalar belgelendirme dokümanında belirtilen süre kadar geçerlidir. Sertifikasyon, uzmanlarımız tarafından üretici şirketin üretim sahasında gerçekleştirilir. Ürünlerin laboratuarlarımızdaki test sonuçlarını temel alarak, seri üretime göre bir GOST uygunluk sertifikası basılır.
Bazı durumlarda GOST belgesi; hijyen raporu, veteriner sertifikası, yangın güvenlik sertifikası… vb. gibi dokümanların olması durumunda belge süreci kısalacaktır.
İsteğe Bağlı GOST Belgesi
Rusya yasalarına göre sertifikalandırılması zorunlu olmayan ürünler için isteğe bağlı belgelendirme uygulanabilir. İhracatçılar isteğe bağlı GOST belgesini, ürünlerinin uygunluğunu resmi bir şekilde uygulanabilir Rus standartlarına veya teknik normlarına göre bağımsız bir belgelendirme kuruluşu vasıtasıyla kanıtlamış olurlar.
Diğer bir deyişle, GOST uygunluk sertifikası Rus müşterilere karşı güçlü bir pazarlama aracıdır.
SASO (SUUDİ ARABİSTAN)
Saso Belgesi Suudi Arabistan tarafından ülkeye girişte zorunlu tutulan bir belgedir.
Saso Belgesi Suudi Arabistan Standart Organisation (SASO) adlı kuruluş Suudi Arabistanla ilgili standartları hazırlamakta ve ithalat sırasında gümrükler bu standartlara uygunluğun denetimini yapmaktadır.
TUV GS
Dünya çapında bilinen ve tüketicilere güven veren bir markadır. GS Sertifikasının (Geprüfte Sicherheit) çıkış noktası ve ilk kullanım alanı Almanya olmasına rağmen, bütün Dünyada sanayicilerin (Almanya’ya ihracatı olsun ya da olmasın) ürünleri için sahip olmayı amaçladıkları bir marka haline gelmiştir. Uzman mühendisler tarafından tam teçhizatlı laboratuarlarda uygulanan detaylı güvenilirlik testleri, GS markasının müşteri tarafından tanınmasına ve itibar kazanmasına yol açmıştır.
SONCAP (NİJERYA)
SONCAP Nijerya (SON) Uygunluk Değerlendirme Programı Standartları Örgütü anlamına gelir.
Nijerya 2004 Federasyonu ve sonraki değişiklikler Kanunlar CAP S 9 tarafından kurulan, olarak Nijerya Standartlar Örgütü (SON) yasal fonksiyonları doğrultusunda SONCAP programı ülkeye altı ve güvenli olmayan ürünlerin sürekli akını sorunlarını çözmek için Nijerya Federal Hükümeti tarafından 2005 yılında tanıtıldı. 2012 yılında, program Nijerya ithal mal Nijerya Endüstri Standartları veya başka bir onaylanmış uluslararası standartların minimum gereksinimleri karşıladığından emin olmak için yeniden yapılandırılmış oldu.
Nijerya İhracat SON (Nijerya Standartlar Organizasyonu) tarafından kurulan uyum programının zorunlu bir doğrulama ile düzenlenmiştir. Sertifikasyon Nijerya ile uluslararası standartlara uygun olarak ithal ürünlerin uygunluğunu doğrulamak amaçlanmıştır.
The Standards Organization of Nigeria (SON) adlı kurumun standartları düzenlemek ve ayrıca patent, ticari marka ve telif haklarını yayımlama gibi sorumlulukları vardır.
Standards Organization of Nigeria Conformity Assesment Programı (SONCAP) çerçevesinde bazı spesifik ürünlerin ithalatının yapılabilmesi için sertifikalandırılması gerekmektedir.
SGS (IRAK)
Kürdistan Standardizasyon ve Kalite Kontrol İdaresi (KSQCA), Ürün Uygunluğu Değerlendirme programını hayata geçirmek üzere SGS'yi görevlendirmiştir.
15 Ocak tarihinden itibaren, KSQCA tarafından denetlenen Kuzey Irak’a ithal edilen ürünler, ulusal ve/veya kabul edilmiş uluslararası standartlara veya teknik şartlara uygun olmalıdır. KSQCA idaresi, aşağıda sayılanlara karşı ülkeyi, tüketicileri ve yerel üreticileri korumak için Ürün Uygunluğu Değerlendirme (PCA) programı hayata geçirmiştir:
• Halk sağlığını, güvenliğini veya çevreyi riske sokabilecek standart altı ürünler
• Sahte veya güvenli olmayan ürünler
• Kabul edilmiş standartlara uymayan ithal ürünlerden kaynaklanan haksız rekabet
Bu program çerçevesinde düzenlenen ürünler şunlardır:
• Oyuncaklar
• Elektrikli ve elektronik ürünler
• Taşıtlar, lastikler ve yedek parçalar
• İnşaatla alakalı ürünler
• Kozmetik ve kişisel hijyen ürünleri dahil tüketici ürünleri
• Evde kullanılan teçhizat
• Mutfakta kullanılan araçlar
• Kimyasallar
• Ayakkabı ve tekstil
• Evde yakıt yakan araçlar
Irak'ın Ürün Uygunluğu Değerlendirme Programına benzer biçimde, Kuzey Irak’a ait çerçeve de, bölgeye giren, mevzuatla düzenlenen bütün ürün kargolarının Uygunluk Belgesine sahip olmasını şart koşar.